Sprawozdanie z działalności Towarzystwa Przyjaciół Warszawy Oddział Żoliborz-Bielany za rok 2019.

Rok 2020 jest kolejnym rokiem funkcjonowania TPW Oddział Żoliborz-Bielany. Kolejnym od 1965 roku, a dokładnie od 26 kwietnia 1965 roku, kiedy to podczas pierwszego zebrania organizacyjnego, w którym uczestniczył m.in. profesor Stanisław Lorentz, założyciel w 1963 roku Towarzystwa Przyjaciół Warszawy, zdecydowano o powołaniu, w jego ramach Oddziału Warszawa-Północ, który swoim działaniem obejmował Żoliborz-Marymont-Bielany-Powązki-Młociny i Wawrzyszew. Spośród 96 członków, założycieli Oddziału, były znane postaci Żoliborza i Bielan, m.in.

• Henryk Kuroń - ojciec Jacka Kuronia,
  • Janina Cygańska - polska bibliotekarka, długoletni wicedyrektor Biblioteki Publicznej m. st. Warszawy, działaczka i członek honorowy Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich,
  • Juliusz Gomulicki – eseista, varsavianista, syn pisarza Wiktora Gomulickiego, autora m.in. słynnej powieści „Wspomnienia niebieskiego mundurka”,
  • Józef Gonerko – znany działacz Warszawskiej Spółdzielni Mieszkaniowej,
  • Maria Kownacka – pisarka, autorka m.in. słynnego „Plastusiowego pamiętnika”,
  • Maria Piechotkowa – znana polska architekt, współpracowniczka prof. Jana Zachwatowicza,
  • Krzysztof Dunin – Wąsowicz - profesor zwyczajny historii w Instytucie Historii PAN

oraz wielu innych znakomitych mieszkańców Żoliborza i Bielan. Łączyło ich, jak można wyczytać w protokole z zebrania organizacyjnego, umiłowanie Warszawy, a sami o sobie mówili „jesteśmy ludźmi, którzy życie swoje związali z Warszawą i bardziej od innych docenili jej piękno i historyczny majestat”.

Warto dodać, że TPW Oddział Warszawa – Północ uważał się za spadkobiercę idei, działającego w okresie międzywojennym, Towarzystwa Miłośników Żoliborza. TPW Oddział Żoliborz-Bielany kontynuuje te tradycje. Tak więc 26 kwietnia 2020 roku nasz Oddział odnotuje 55 – lecie swojego istnienia.

Zapraszamy do lektury sprawozdanie z działalności naszego Oddziału w 2019 roku.